nyfødt fotograf

Musik der får baby til at sove

Jeg kan selvfø’lgelig ikke love, at jeres baby falder i søvn når I afspiller “Musikken fra mors mave”. Men jeg kan dele mine erfaringer med at få babyer til at sove. I dette skriv vil jeg dele erfaringer og tanken bag “Musikken fra mors mave”.

I 13 år har jeg arbejdet som nyfødt fotograf – som nyfødt fotograf er det svære ikke at tage billeder, men at lære at aflæse, få baby til at sove og holde baby i søvnen mens baby flyttes rundt. De teknikker, de kan også bruges af mor og far.

Har du set parodien på at ligge en sovende baby fra sig, hvor det gøres i slowmotion og så forsigtigt, at et støvfnug ikke røre sig. Når baby er lagt, lister mor/far væk mens vejret holdes og knirke områderne på gulvet undgås.

Umiddelbart er overstående den logiske måde at putte baby på. Måske fordi vi forstår baby ud fra vores egen verden? Men vi skal forstå baby, fra babys perspektiv.

Se et øjeblik fra mit job

I videoen herunder kan du se hvordan jeg arbejde med at posere en baby. Hvis baby blot skal puttes for at sove, er det ikke så omstændeligt, som når baby skal fotograferes.  

Mine bedste fif til nybagte forældre

Når jeg giver disse råd til nybagte forældre, er det ikke fordi jeg tror, at jeg kender deres baby bedrer, eller ikke tro at de selv vil finde ud af det. Jeg ved derimod, at jeg har mere erfaring i at få et nyfødt menneskebarn til at falde til ro og i søvn ,end en nybagt mor og far.

Jeg ved at mor og far lære det løbende og helt instinktivt. At blive forældre kræver ikke at vi forstår et hvert hvorfor og hvordan. Men… jeg er overbevist om, at hvis du høre om hvorfor og hvordan, så forstår og genkender du måske dit indtænkt for at pleje dit afkom hurtige. 

Det er gevinsten ved at være et menneske dyr, vi kan vælge at lære, af tidligere generationers erfaring.

Hvor kommer babyer fra?

Den biologiske reproduktion, lad os springe den over og gå direkte til babys første verden. Det største miljøskift vi mennesker skal igennem, sker mens vi er aller mindst og intet ved. Fødslen er kun en lille bitte del af overgangen fra maven og til verden. Den store omvending sker i ugerne efter, hvor babys nervesystem færdigudvikles.  Nervesystemet er færdigt, men nervesystemet udvikles helt frem til vi er i 20-erne. I løbet af de første uger, lære hjernen allermest, om den krop som skal styres og udvikles.

Forstå baby, fra babys perspektiv

Baby finder tryghed ved de ting, som i 9 måneder har været alt hvad babys sanser her oplevet. Her er en liste med de vigtigste punkter fra maven og i verden.

  1. Den lune berøring over hele kroppen vs. den kolde luft i verden.
    Derfor græder de fleste små når tøjet kommer af. Fordi denne følelse er helt ny og set som det pattedyr vi mennesket er, er denne følelse farlig. Fordi, uden mors varme, så dør afkommet og gråden er babys kalden på moderdyret.
    Græder baby på puslebordet, så prøv at holde babys fødder i hånden. Sådan at fodfladen er mod din håndflade. Nogle babyer falder til ro, når de får fodfæste og modstand på bevægelse af arme og ben. Det er også derfor at det, at svøbe baby, får baby til at falde til ro.
  2. De konstante og bløde bevægelse vs. den ubevægelige verden.
    Der er stor forskel på at være i vand og på land. Menneskets instinktive go-to trøste metode er, at rokke baby. Hvis du ligger mærke til det, så rokker nogle mennesker også, når de trøster et voksent menneske.
    Så når du ligger din sovende baby i sengen, så lav små blide rok. Klap på babys side. Sådan at baby ikke ligges fra de trygge bevægelser til den utrygge stabile verden. Lav det som en flydende overgang.
  3. Skabt til musikken i mors mave. I maven larmer det. Hjertet slå og lungerne suser i skiftende rytmer, efter mors puls. Lyden fra verden udenfor, som fileres af mors krop og livmoderens varmtvandsbassin.
    Så stilheden er ukendt område, som også skal læres.
    Derfor bruger jeg baggrundsstøj når jeg arbejder med de små.

Lydfilerne med Musikken fra mors mave

Ud fra hvordan jeg bruger shhh lyden i de forskellige situationer jeg har været i når jeg har arbejdet med babyer i mit studie. Lydfilerne er derfor lavet ud fra de forskellige niveauer af babys gråd. Fra voldsom gråd, hvor hurtige shhh med korte mellemrum er vejen frem, til den rolige baby som blot skal falde i søvn. Der er forskellige længder og rytmer, samt nogle har fået lidt af lyden fra naturen.

For at downloade lydfilerne skal du “købe” dem på min webshop, hvorefter du kan downloade filerne. De koster 0 kr.
Lydfilerne er også inkluderet i mit fotokursus til nybagte forældre. Du finder dem under downloads.
Du finder linket nederst på siden her.

Opskriften

Det ville være så nice, hvis jeg kunne sælge dig opskriften der med garanti var vejen til en rolig og/eller sovende baby. Men når det kommer til store og små mennesker, så er der aldrig regler uden udtagelse. Så min opskrift, er derfor en ingrediens liste hvorfra du kan lave din egen opskrift på, at få jeres baby i ro eller søvn. Måske får du slet ikke brug for en opskrift, for hvis du lytter til dit instinkt, så finder du helt sikkert selv ud af, hvad der virker for jer.

Berøring og modstand:
For at efterligne tiden i maven, kan baby svøbes. Det er ikke helt lige meget hvad du bruger. Du skal nemlig være opmærksom på, at baby ikke må få det for varmt eller at svøbet er for stramt.

Bevægelse:
Instinktivt bevæger vi baby fra side til side, men bliver baby utrøstelig, så skift bevægelsen til op og ned. Forestil dig hvordan bevægelsen har været inde i den gravide mave – når mor har bevæget sig rund. Bløde hop op og ned. 
En god måde at efterligne den bløde hoppende bevægelse fra maven, er at sidde på en yoga bold og lave små hop op og ned. At sidde tilbagelænet med babys øre mod dit hjerte, samtidig med at du tager lange dybe vejrtrækninger, skaber også bevægelse og den genkendelige lyd af mors lunger.

Musik:
Baggrundsstøj kan være alt fra støvsugeren lyden fra sociale sammenkomster. White noise minder baby, om den konstante larm der var i livmoderen. På denne side af maven, er der ophold i støjen. Om natten kan stilheden være larmende, og det skal baby vende sig til. Så bryd larmen med noget støj.

De varmeste hilsner

Fie – Fotograf og efterfødsels doula.