Tre råd til at tage bedre billeder af dit nyfødte barn

Råd, eller nærmer regel nr 1.

Det handler altid om lys.
Ikke hvilket kamera du har. Kameraet har selvfølgelig indvirkning på kvaliteten af selve billedet og hvor stort du har mulighed for at printe billedet.

For at lave gode billeder, skal du se på lyset.

Jeg anbefaler at du bruger lyset fra et vindue. Hvis der er solskin direkte ind, så dæk vinduet af med hvidt stof/gardin. Så der ikke kommer direkte sol, hvor du skal tage billeder.

Læg baby, så lyset falder ind fra siden eller skråt oppe fra.

I videoen herunder, kan du se hvilken forskel det gør for babys ansigtstræk, når lyset kommer fra siden, oppe fra og nedefra – undgå altid at lyset falder nedefra.

Jeg kan give en lang forklaring, som både kommer omkring vores gamle del af hjernen og faglige stolthed. Du får den korte – lys nedefra (lys fra hagen og op i næsen) giver en forkert kontur af ansigtet. Når vi fotografere mennesker, så bruger vi lyset til at fremhæve ansigtets kontur. Konturen af ansigtet, er der hvor skyggen falder.

Læg baby, så baby får et fint lys i ansigtet. Dette gælder også, en voksen eller søskende der sidder med den lille. Siddes der med ryggen til vinduet – så roter dem, så både den store og baby bliver belyst på det område, som du gerne vil dokumentere.

Roter dem, så de “kigger” ud af vinduet. Du tager billedet fra vinduet/vægen ved siden af vinduet. Det er ofte et spørgsmål om at rotere 20-40 cm for at få et fint lys.

I videoen har jeg fremhævet skyggerne så det er tydeligere at se, hvorfra lyset kommer.
Lyset kommer altid fra den modsatte side af skyggen. Videoen er uden lyd.

Det 2. råd.

læg kun baby på ryggen og siden –  i simple poseringer (måden baby lægges på, kaldes et pose). Eller i armene på en voksen. Skal større søskende sidde med baby, så husk at børn er utilregnelige og pludselig kan skubbe baby væk. Så husk at der skal være en voksen en håndsrækning væk. 

Lad vær med at eksperimentere med at posere baby i avanceret poseringer. Fx som billedet i boksen herover. Der er mange små detaljer man skal være opmærksom på. Det er sådan noget som risiko for at afklemme luftvejene, overstrækning af led og fald. Mange af de billeder du kan finde på nettet, er ikke taget som man tror. Vi fotografer er nogle værre snydepelse 😉

Så når du selv skal tage billeder af din baby, så lav kun poseringer på ryggen eller siden.

Når baby lægges på ryggen, skal du være OBS på, at babys hage ikke må presses mod babys bryst. Det kan nemlig også sætte pres på luftvejen. Det er derfor vigtigt, at du ikke bare “krøller” baby sammen, men sørger for, at hoved og brystkasse er hævet over underlaget. For at gøre det laves en forhøjning under det tæppe som baby skal ligge på.

To sammenrullet tæpper. Det farvede tæppe er der hvor babys øverste del af ryg og nakke skal ligge. Numsen ned i hullet. På den måde ser baby mere sammen “krøllet” ud, end baby i virkeligheden er. Vær OBS på, at hvis du får skubbet baby for langt ned så baby ligger med ryggen parallel til underlaget, så opstår risikoen for at luftvejen af klemmes. Ligger baby sådan, at du ikke kan få din finger ind mellem hage og bryst, så skal du justere. Der SKAL være plads mellem hageknoglen og brystpartiet.
Under dette billede ligger tæpper som på billedet herover.
Under baby på dette billede, ligger tæpper som vist herover. Jeg har taget billedet ved at tippe og vinkle kameraet for at ændre perspektivet.

 

Det 3. råd.

Perspektiv og komposition er vigtigt for et godt billede. Tænk på, at tage billederne sådan, at du ikke kan kigge op i næseborne. Du har sikkert prøvet at åbne din mobil med dit face kamera aktivt – måske også blevet forskrækket af den du så. Det er bare ikke den bedste vinkel.

Få gerne babys hoved tættest på kameraet. På billedet herunder kan du se forskellen på to perspektiver hvor dukken ligger på samme måde på begge billeder, men jeg har flyttet på kameraet. Prøv dig frem ved at taget billeder fra forskellige vinkler.

I videoen filmer jeg rundt for at vise forskellige perspektiver. Her kan du også se hvordan baby ligger i forhold til vinduet.

HUSK! en rigtig baby må du ikke gå fra liggende på en forhøjning. Nyfødte har en medfødt refleks, som kan få baby til at spjætte så kraftigt, at baby kan falde ned. Det er også derfor, at du ikke må gå fra dit nyfødte barn på puslebordet.

Har du mødt stavefejl?

Jep… jeg er ordblind og får jævnligt beskeder om at mine tekster og forretning er utroværdige pga stave- og grammatikfejl. Så sidder du lige nu og tænker – hold op en gang danskfaglig bavl, det må være fake.

Så læs lige denne tekst.

Mens du er her, måske er dette noget for dig?

Jeg har lavet et lille online foredrag hvor jeg fortæller om teorien jeg arbejder ud fra, når jeg får et lille nyfødt menneske i mine arme. Teorien kan også sagtens bruges af mor og far i de sene nattetimer. Foredraget er gratis, det er lavet til de af mine kunder som gerne vil høre mere om hvordan jeg arbejder, før de lægger deres lille liv i mine hænder.

Vil du se mere?

Herunder kan du se nogle af de fotograferinger jeg tilbyder som fotograf og Doula. Du er velkommen til at gå på opdagelse på mi hjemmeside. Kan du lide mine billeder, kan du på min webshop se om jeg har plads til fotografering i din terminsmåned. 

Jeg vil også geren invitere dig til at følg med på mine sociale medier.